Handlekurv

Nå kan du forhåndsbestille den nye lavkarbo kokeboken – Frøken Holm Nr. 1 Bestill her

Mat fra hele verden | Ukemeny 1

Denne uken har vi hatt en morsom ukemeny. Inspirert av et innlegg svigerinna mi la ut på Facebook, lot jeg barna komme opp med 7 land, så brukte vi google for å finne inspirerende retter fra disse landene og trakk lodd om hvilke vi skulle ta dag for dag. Jeg kommer til å legge inn bilder oppskriften hver dag i DETTE innlegget. Så følg med!

Dette er følgende land og matretter som ble valgt ut: 

Tirsdag: Hellas, Gyros

Onsdag: Thailand, Satay m/ peanøttsaus

Torsdag: Kina, Yuk Pin Chao Mien

Fredag: Sør Afrika, Sosaties

Lørdag: Vietnam, Karrikylling

Søndag: Israel, Osem Falafel

Mandag: Frankrike, Ostesuppe m/ krutonger

                          

** TIRSDAG **

Som dere ser over ble det Gyros fra Hellas første dagen. Og oppskriften på det får dere her. Vi valgte å lage gyroskjøtt i pitabrød med salat, tzatziki og pommes frites. Fancy street food!

Dette var bildet/oppskriften vi lot oss inspirere av (godt.no), med noen endringer etter vår egen gane. Oppskriften kommer under bildet.

Jeg startet med å frese 500 gr strimlet svinekjøtt i olje, og når det nærmet seg ferdig stekt så hadde jeg i krydderne og stekte videre litt til. Så helte jeg på litt vann (ca.4 dl), nok til å dekke kjøttet. Satt på lokk og lot det koke helt inn. Det tok ca 25 minutter. Da var kjøttet skikkelig mørt og god.
Krydderblandingen var: 1 ts tørket oregano, 1 ts ingefær, 1 ts karri, 1 ts paprika, 1/2 ts allehånde, 1/2 ts hvitløkspulver, 1/2 ts chilipulver, 1 ts gurkemeie, 1 ts salt og litt kvernet pepper.
Pitabrødet består av: 650g hvetemel, 1ts salt, 4dl lunket vann, 3ss mykt smør, + 5ss lunket vann, 1ss sukker og 3ts tørrgjær.
Bland sammen i en liten skål 5ss vann ,sukker og tørrgjær .Visp det sammen litt og la det stå til det begynner å boble litt. Ha hvetemel og salt i bakemaskin og rør det sammen så hell over gjærblandingen og vannet fire eller fem omganger mens maksinen elter, så ha i smøret og elt videre ca 15 minutter (siste 5 minutter elt deigen kraftig)
Dekk over deigen med plast eller fuktig håndkle, og la den heve 1 time i rometempratur.

Forvarmt ovnen minst en halv time før du baker : ovnen må stå på 250c. Jeg bruker grillfunksjonen og lar stekebrettet være inni ovnen under forvarmingen.

Del digen i 8, strø mel over bakebordet og kjevle ut hver del så tynn du klarer. Som en frokosttallerken. Legg to og to på stekbrettet og stek i kun 3-4 minutter. Brødene vil boble opp og bli til store ballonger. Men de synker sammen igjen. Legg de rett på et kjøkkenhåndkle og stable brødene oppå hverandre. Legg et kjøkkenhåndkle på toppen også og legg hele stabelen i en plastpose. Da holder de seg myke og fine.

Vi valgte og fylle brødene med gyroskjøtt, salat, rødløk, tzatziki og fritert pommesfrites.
Tzatziki: 3 dl gresk yoghurt, 112 stk agurk, 12 ts salt, 2 båter hvitløk, 12 ts nykvernet pepper. 
Riv slangeagurk på råkostjernet og dryss på salt. La det stå en halvtimes tid, og press så ut vannet.
Bland agurk med knust hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper
Her er vår mat! (senere i uken skal jeg ta litt flere bilder)

** ONSDAG **

Dag nummer to stod Thailand på lista og barnas valg falt på Satay-spyd m/ peanøttsaus. Dette var bildet som fanget barnas interesse. Her har vi fulgt oppskriften 99%, så den kreditten må gå direkte til matprat.no. Det eneste vi har endret er faktisk at vi valgte kylling i stedet for svinekjøtt.  Oppskriften kommer under bildet, samt bilder av hvordan vår egen mat ble. Oppskriften holder til 5-6 personer.

Det du trenger er:

800 g renskåret svine- eller kyllingkjøtt. Til marinaden: 4 ss rød karripasta, 4 ss soyaolje, 4 dl kokosmelk, 2 ts salt, 2 ss sukker (vi brukte kokosblomstsukker), 12 trepinner. Rør lett sammen alle ingrediensene til marinaden. Skjær kjøttet i tynne strimler, og  bland med marinaden. La det stå i 2-3 timer og trekke.

Salaten: 2 stk agurk i tynne staver, 4 stk rød chili i lange skiver, 6 ss frisk koriander, 4 stk sjalottløk i tynne skiver, 1 stk issalat. Dressing: 1 dl riseddik, ca. 2 dl sukker, 2 ts salt. Kok opp edikk, sukker og salt og la det koke inn til ca halv mengde. Finsnitt alle ingrediensene til salaten og ha det i en bolle. Hell dressingen over salaten og la det stå og trekke litt.

Peanøttsausen:ss rød karripasta, 6 dl kokosmelk, 4 ss sukker (vi brukte kokosblomstsukker), 8 ss grovt peanøttsmør, 4 ss hakkede peanøtter. Varm opp kokosmelk og karripasta i en kjele og la det koke i ca 10 minutter. Tilsett de andre ingrediensene og rør godt.

Kok ris eller hva du vil ha ved siden av etter anvisning på pakken. Vel bekomme!

Her er vårmat. Flere bilder denne gangen. 

            

** TORSDAG ** 

Valget på dag nummer tre kommer fra Kina og heter Yuk Pin Chao Mien. Og ser dere inspirasjonsbildet som 10-åringen falt for. Oppskrift og bilder av vår mat kommer etter middag i morgen! Inspirasjonen kom igjen fra Matprat.no. Men denne gangen gjorde vi vår egen vri på oppskriften. Vår mat og oppskriften kommer under bildet. Oppskriften holder til 5 personer.

 Dette du trenger er: 

600 g kjøttdeig, 5 dl kraft , 6 ss østerssaus, 2 ts soyasaus, 2 ss maizena, 1 stk brokkoli, 2 stk vårløk, 2 stk gulrot, 1boks bambusskudd i strimler, 2 ts raspet frisk ingefær, 300 g nudler/ris eller annet.

      

Slik gjør du: 

1. Brun kjøttdeigen og ha den over i en gryte.

2. Hell over kraften. Bland sammen soyasaus og østersaus og rør inn maizena. Hell over i gryten og la det koke opp.

3. Rens og del brokkoli i små buketter, vårløk i 2-3 cm store biter skrell og skjær gulrøtter i tynne skiver. Fres grønnsakene sammen med revet ingefær raskt i panna og ha over i gryten sammen med kjøttet.

4. Kok nudler etter anvisning på pakken.

** Fredag **

Den første dagen i helga, og den fjerde dagen med «mat fra alle land». I dag falt valget på Afrika, vi har valgt Sør-Afrika, og retten som fristet mest utifra bildet er Sosaties. En slags kebab på spyd. Her er også inspirasjonen fra Matprat.no. Vi bruker matprat rett og slett fordi der kan du velge verdensdel og land når du søker opp mat, og da er det enkelt å finne frem til de ulike rettene vi har å velge mellom. Også denne gangen har vi laget vår egen versjon av denne retten, men tatt utgangspunkt i Matprat sin oppskrift. Her er bildet vi falt for. I tillegg til vanlig ris, lager vi også blomkålsris (lavkarbo)  og salat.

Dette trenger du: 

750 g kylling lårfilet i biter, 36 stk tørket aprikos, 1 grønn paprika, 4 charlottløk, 9 ss hvitvinseddik, 6 ss olivenolje, 3 ts brunt sukker (vi bruker tagatesse, lavkarbo), 3 ts malt spisskummen, 1 12 ts malt koriander, 3 ts karri.

       

Slik gjør du: Tre kjøttbiter, paprika, løk og aprikos på trespyd. Bland sammen eddik, olivenolje, sukker/søtning, spisskummen, koriander og karri. Dekk spydene med marinaden og la dem ligge minst to timer så smaken setter seg. Gjerne over natten. Stek spydene enten på grillfunksjon i stekeovnen, på grill eller på veldig varm stekepanne til kjøttbitene er gjennomstekt, ca. 3 minutter på hver side. Server med naturris/fullkornsris eller blomkålsris og salat.

      

     

** Lørdag **

Den andre dagen i helga, og den femte dagen med «mat fra alle land». I dag falt valget på Vietnam, vi har valgt en rett som fristet veldig utifra bildet. Vietnamesisk kylling i karri. Dette er bildet vi falt for og denne gangen har vi fulgt oppsrkriten 90%. Forskjellen er at vi valgte å bruke langtidskokt, økologisk høne fra en går i nærområdet, i stedet for vanlig kyllingflet. Og vi brukte en hel liter superkraft fra hønsekokingen i gryta. Da måtte vi også tilsette 1 ss maizenna for å få sausen litt tykk. Vi valgte også fersk i stedet for hermetisk ananas. Oppskriften er nok en gang hentet fra Matprat.no. Oppskriften og bilder av maten vi laget kommer under bildet.

Du trenger:

6 stk kyllingfilet eller 2 høner

Karrimarinade:
2 ts karri , bland gjerne mild og sterk
1 ts salt
1 ts kvernet pepper
1 ts sukker
saft og finrevet skall av 1 stk lime
Kokos- og karrisaus:
2 stk løk
2 ts karri
1 stk laurbærblad
12 ts gurkemeie
400 ml kokosmelk (den tykke/kremede typen)
1 liter hønsekraft
1 ss soyasaus
1/2 fersk ananas i terninger
150 g aspargesbønner

 

Slik gjør du:

Del kyllingfiletene i mindre biter. Dryss krydder, limeskall og limesaft over kyllingbitene og bland godt. Dekk til og la dem marinere så lenge du har tid, gjerne over natten. Vær forsiktig med salt hvis kjøttet skal ligge lenge i marinaden, salt heller ved steking. Stek kyllingbitene, kok ut pannen med litt vann, og ha dem i sausen. Stek løk, revet hvitløk og karri i olje til løken er myk. Tilsett laurbærblad, gurkemeie, kokosmelk, fløte og soyasaus og la det koke noen minutter til sausen tykner litt. Ha i kyllingbiter, ananas i biter og aspargesbønner og kok noen minutter. Bland inn kokte risnudler til slutt. Pynt med korianderblader.

Innelegget er gjort i samarbeid med Kjøkkengaarden i Fredrikstad. Klikk på bildet for flere inspirerende kjøkken, bad og garderober.

Oppskrift

Kjøp ingrediensene

 • Out of stock
 • ,

  kr 59
 • , ,

  kr 399
 • ,

  kr 69
 • kr 145
 • kr 121
 • kr 139
 • kr 0
 • kr 0
 • Del oppskriften

  Share on facebook
  Facebook
  Share on twitter
  Twitter
  Share on linkedin
  LinkedIn

  Produkter fra oppskriften

  Lavkarbo kokeboken

  Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

  399,- + porto