Handlekurv

Nå kan du forhåndsbestille den nye lavkarbo kokeboken – Frøken Holm Nr. 1 Bestill her

Smartkarbo | Langtidshevet grovbrød | for nedbryting av gluten

Visste du det at når man langtidshever brød bakt på mel med gluten i, så bryter man glutenet ned til et punkt hvor det blir mye lettere for tarmen å fordøye det? For det er nemlig ofte det som gjør at folk reagerer på gluten. Gluten-kjedene er for lange, og blir veldig vanskelige for noen mager å fordøye. Men når man lar glutenmel heve lenge, vi snakker minst 10-12 timer, så brytes gluten-kjedene og blir mye kortere. Sånn at magen klarer å fordøye det lettere.  Jeg er ikke allergisk mot gluten. Det er ingen av de andre i familien her heller. Men allikevel bruker vi ALDRI hvetemel her i huset Hverken til brød, kaker, supper, sauser eller andre ting man bruker mel til. Vi prøver så langt det lar seg gjøre å bruke melsorter som ikke er kommer fra korn; F.eks mandelmel, kokosmel, bokhvetemel (dette er ikke et korn, selv om navnet tilsier det), sesammel, kikertmel etc. Dette bakes det ofte kaker, cookies, pannekaker og pizza av. Rundstykker også, faktisk. Det blir veldig godt. Men når det kommer til brød, så savner vi ofte det vi mennesker forbinder med brød. Det skikkelig gode, gammeldagse brødskiva. Og det vi, i hvert fall jeg og familien min, savner da er brød bakt på mel. Ferdig med det. Da velger vi alltid å bake på speltmel, og tilsetter både havregryn, grov rug, sesamfrø, linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø osv. I tillegg kan man også øke proteininnholdet ved å tilsette egg, kesam, cottage cheese osv i deigen. 

Dette brødet, som jeg bakte i går, får du oppskriften på her.

Denne er til 2 store brød bakt i 1,5-liters brødformer.

12 dl kaldt vann

2 ss honning

1 ts salt

1 toppet ts tørrgjær

2 dl sesamfrø

2 dl knuste linfrø (kan bruke hele også)

1 kg fint speltmel

300 gr fint rugmel

150 gr grovt rugmel

150 gr havregryn

Slik gjør du: 

Bland alt det tørre i en bakebolle

Tilsett vann og honning og la deigen elte i maskonen på lav hastighet i 10 minutter

PS! Deigen er ganske bløt. Ikke flytende, men klissete.

Sett plast over bollen og la deigen heve i minst 10 timer. Det går sakte, og det er helt riktig.

Trykk så deigen sammen igjen, og hell den over i brødformer med bakepapir i (uten bakepapir kan det sette seg veldig fast i forma.

La nå brødene heve på nytt i ca 45-60 minutter

Sett brødene inn i varm stekeovn (190´c) og la de stå i 40 minutter.

Når det er 10 minutter igjen av steketiden sprayer du litt kaldt vann oppå stekeskorpen av brødene (har du ikke spray, kan du bare ta en skje) Dette gjør at skorpen blir myk, noe som er godt for de små (eller de gamle). Avkjøl brødene på rist.

Innelegget er gjort i samarbeid med Kjøkkengaarden i Fredrikstad. Klikk på bildet for flere inspirerende kjøkken, bad og garderober.

     

Oppskrift

Kjøp ingrediensene

 • Out of stock
 • ,

  kr 59
 • , ,

  kr 399
 • ,

  kr 69
 • kr 145
 • kr 121
 • kr 139
 • kr 0
 • kr 0
 • Del oppskriften

  Share on facebook
  Facebook
  Share on twitter
  Twitter
  Share on linkedin
  LinkedIn

  Produkter fra oppskriften

  Lavkarbo kokeboken

  Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

  399,- + porto