Handlekurv

Nå kan du forhåndsbestille den nye lavkarbo kokeboken – Frøken Holm Nr. 1 Bestill her

Lavkarbo | God, gammeldags toscakake – og litt om avføring…

I boka mi Kakefryd, som ble gitt ut etter seieren min i Kakekrigen på kanal FEM, har jeg med oppskriften på god, gammeldags toscakake. Det er oppskriften til min gamle bestemor, som jeg har dedikert hele boken til. Bestemor og pappa, egentlig. Takket være de to fikk jeg den enorme interessen for mat, som jeg har i dag. Og det er deilig å kjenne at jeg kommer mer og mer tilbake til bestemor sine røtter, hvor  kraftkoking, fermentering og sylting stod i fokus. En tid hvor mennesker fremdeles hadde god fordøyelse, sunn psyke og et generelt godt liv. Med en rikholdig bakterieflora i tarmen og et aktivt og sprudlende liv. Selv om de spiste ekte toscakake med både mel og sukker. Kroppen tålte det på den tiden.

 

I dag har de aller fleste av oss en forstyrret tarmflora, som kan føre til både fysiske og mentale lidelser. Når vi fyller kroppen med sukker og andre dårlige næringsstoffer i tillegg da, så danner vi en veldig ond sirkel, som det kan være vanskelig å komme seg ut av. Men det er ikke umulig. Det er faktisk fult ut helt mulig og ikke en gang er det vanskelig! Sørg for å få i kroppen din bakterier! Det høres kanskje rart ut, og jeg snakker selvfølgelig om de GODE bakteriene. De som jobber dag og natt i tarmene våre, for å sende riktige signaler opp til hjernen. Visste du forresten at det bare er knappe 3 år siden forskerne «innrømmet» (gadd å forske på det og kom frem til tilfredstillende bevis) at det er tarmen som sender signaler til hjernen og ikke hjernen som sender signaler til tarmen? Tarmen og hjernen er direkte koblet sammen av en lang nerve. Det er faktisk ganske spennende! Og du har helt sikkert hørt at vi må spise fiber fordi det er bra for tarmen. Og du har kanskje hørt at man kan bli hard i magen ved mye fiber? Og kanskje vet du alt om fiber og det jeg forteller deg nå er bare barnemat. Men jeg synes det er så spennende at jeg bare må fortelle om det hver gang jeg får mulighet. I tarmene våre bor det massevis av bakterier. Både gode og dårlige bakterier. Og det er viktig at vi forer de GODE bakteriene, for det er de som holder oss friske, det er de som sørger for at vi har det bra. Og når vi spiser f.eks fiber, så er dette både mat for noen av de gode bakteriene, samtidig er det også sånn at bakteriene lager fett av fiber, dette fettet smører bakteriene på innsiden av tarmene våre, slik at vi ikke ender opp med f.eks lekk tarm. Ganske kult, ikke sant?

 

MEN! En veldig viktig ting er at det holder ikke bare å spise fiber. For hvis du ikke har de riktige bakteriene i tarmen som klarer å omdanne fiber til fett, så gir fiber mer trøbbel enn glede. DA får du nemlig magen full av luft og romling og kanskje klarer du ikke å komme deg på do på mange dager fordi tarmen er proppfull av alt for hard avføring. Så hvordan kan du sørge for at dette ikke skjer? Du kan spise gode tarmbakterier og mat de gode tarmbakteriene kan leve av. Hva skal du spise da? Da skal du spise fermenterte grønnsaker, f.eks hjemmelaget surkål og rødkål, men det kan ikke være juksevarianten som koker i hjel og som ikke inneholder bakterier i det hele tatt. Den må være laget på den gode, gammeldagse måten, via fermentering. Du kan sylte bær og grønnsaker i saltlake, du kan drikke naturell yoghurt og spise upasteuriserte oster og spekemat uten nitritt (E250), du kan spise surdeigsbrød og andre fermenterte korn. Det høres kanskje uoverkommelig ut, men jeg lover at det ikke er så vanskelig. Og når du først kommer i gang blir det en daglig rutine du ikke tenker over til slutt. Men nok om bakterier og tarmer. Her skal du få en sunnere variant av min bestemors toscakake. Lavkarbo toscakake. Denne er glutenfri og sukkerfri.

Lavkarbo toscakake. Bilde

Dette trenger du til en lavkarbo toscakake: 

Bunnen:

En rund eller avlang paiform.

3 egg

2 ss smeltet smør

9 ss mandelmel (finmalte mandler) 

1 ts fiberhusk

2 ss sukrin gold

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

Toppen: 

50 gr smør

50 gr mandelmel

50 gr sukrin gold 

1 pakke mandelflak / skivede mandler

Lavkarbo toscakake. Bilde

Slik gjør du :

-Sett ovnen på 180°c

-Legg bakepapir i bunnen av forma du skal bruke.

-Ha eggene i en blender og kjør bare til de blir godt blandet. Det skal ikke bli eggedosis.

-Tilsett alle de andre ingrediensene og bland godt.

-Hell røra i forma og stek i 10 minutter.

Mens bunne steker, lager du toppen:

-Smelt smøret og sukrinen sammen

-Rør inn mandelmel og mandelflak

-Ta kakebunnen ut av ovnen og hell toppfyllet over bunnen, stryk det jevnt uten å ødelegge bunnen.

-Stek videre i ca 15-17 minutter, til du ser at toppen har blitt gylden og sprø.

-Avkjøl kaken litt før du tar den ut av formen.

-lavkarbo toscakake

Lavkarbo toscakake. Bilde

Jeg har laget et påskehefte i år med 19 deilige oppskrifter på bl.a Twix, Kinderegg, sjokoladefontand, geléfigurer og mye annet godt! Alle oppskriftene er glutenfrie og sukkerfrie og passer til deg som spiser lavkarbo uansett om det er for å være frisk eller for å gå ned i vekt. Heftet er også ypperlig for de med cøliaki og diabetes. Og du! Følg meg gjerne på Snapchat @frkholms.

Lavkarbo oppskrifter. bilde

I tillegg holder jeg kurs i lavkarbo matlaging og baking. Jeg reiser rundt i hele landet. Det kan du lese mer om ved å klikke på bildet under.

Lavkarbo kurs. bilde

Kjøkkengaarden fredrikstad. bilde

Oppskrift

Kjøp ingrediensene

 • Out of stock
 • ,

  kr 59
 • , ,

  kr 399
 • ,

  kr 69
 • kr 145
 • kr 121
 • kr 139
 • kr 0
 • kr 0
 • Del oppskriften

  Share on facebook
  Facebook
  Share on twitter
  Twitter
  Share on linkedin
  LinkedIn

  Produkter fra oppskriften

  Natt til mandag tar vi noen dagers timeout!

  Det er mye som skjer hos oss om dagen – Nye produksjonslokaler, nye produktforpakninger og nye produkter. Vi trenger derfor noen dager for å få ting på plass.

  Nettbutikken holder midlertidig stengt natt til mandag 26. april og til og med ut fredag 30. april.

  Bestillinger lagt inn innen søndag 25. april har vanlig leveringstid. Det samme gjelder bestillinger lagt inn fra lørdag 1. mai.

  Lavkarbo kokeboken

  Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

  399,- + porto