Handlekurv

Nå kan du forhåndsbestille den nye lavkarbo kokeboken – Frøken Holm Nr. 1 Bestill her

Poké Bowl – En spennende Hawaiisk trend

Poké bowl er en rå fiskesalat som serveres som forrett i det hawaiiske kjøkken. Poké er det hawaiiske verbet for å skjære eller kutte. Tradisjonelle former for poké er aku (en oljete tunfisk), ahi (gulfinnetun) og he’e (blekksprut). Det finnes også varianter der rå laks eller skalldyr er hovedingrediensen, og det er nok det som er mest kjent for oss her i Nord. Jeg har spist poké med både laks og tunfisk, og kan ikke helt bestemme meg for hvilken av de jeg liker best, men siden tunfisk inneholder veldig mye tungmetaller, så velger jeg nesten alltid laks. I dag har jeg laget en poké bowl med bl.a  salmalaks,  bondebønner og mango. Og selvfølgelig ponzusaus! Det er den som gjør hele denne retten. I hvert fall for meg. 

Poke bowl. Bilde

Vanligvis, i følge originale oppskrifter, skal poké bowl serveres med ris i bunnen. Da er det snakk om vanlig, hvit, helst rundkornet ris. Det er én av de få tingene jeg aldri spiser, fordi det har svært lite næring og masse raske karbohydrater. Så jeg velger å bytte ut risen med kokte byggryn, hele speltkorn eller quinoa. I dag brukte jeg speltkorn. Disse må bløtlegges over natta, for så å skylles, kokes og avkjøles. Så beregne dette i tidskjemaet ditt, hvis du skal servere denne retten med speltkorn eller byggryn. Du kan også bruke speltperler, disse tilberedes raskere.

Poké bowl. Bilde

Denne retten er i min verden å kategorisere som lavkarbo. Men der er det mange diskusjoner ute og går. Jeg inkluderer, som dere ser her her, mango i mitt kosthold. En gang i mellom spiser jeg også banan, surdeigsbrød, havregrøt og til og med, som i denne retten, hele korn og quinoa. Dette er ikke på lista over råvarer med lavt innhold av karbohydrater, men det er absolutt på lista over råvarer med SMARTE karbohydrater. Alle de nevnte råvarene har høy næringstetthet og gir jevn blodsukkerstigning. Og som en del av et sammensatt måltid, blir næringen og den glykemiske belastningen (hvor raskt blosdsukkeret stiger) helt riktig. Her er det mengder av fullverdige proteiner og sunt fett fra laks og avokado og salaten er spekket med vitaminer og mineraler. Bare nyt, sier jeg! Ponzusausen er forresten laget med honning. Som også er noe jeg unner meg litt av, fordi det er så bra for de snille tarmbakteriene våre. Og oppskriften på denne sausen inneholder kun 1 ss honning og mengden saus du lager holder til minst 20 slike poké bowls, siden du bare skal drissle litt over salaten. Så også sausen kan nytes med god samvittighet. Jeg lager den forresten med Tamarin, som er en fermentert, japansk soyasaus (veldig bra for bakteriene i tarmen den også), men du kan fint bruke vanlig soyasaus. Quinoa kan du forresten også lage pizzabunn av. Oppskriften på det finner du HER.

Poké bowl. Bilde

Poké bowl. Bilde

Her får du oppskriften på min poké bowl til 1 person:

100 gr salmalaks eller annen rå laks

1/2 mango

1/2 avokado

1 håndfull bondebønner

1 dl speltkorn (tørrvare)

noen skiver syltet rødløk *se tips under

Ponzusaus: 

1,5 dl tamari eller vanlig soyasaus

Saften av en hel lime

1 hvitløksfedd

1/2 rød chili

1 cm fersk ingefær

1 ss honning *se tips under

Poké bowl. Bilde

Slik gjør du: 

-Bløtlegg speltkorn over natta, skyll de godt og kok i friskt vann i 35-40 minutter. Avkjøl

Lag sausen: 

-Finhakk hvitløk, chili og ingefær

-Bland sammen tamari/soyasaus, honning og limesaft

-Bland alt sammen godt og la det stå å trekke litt gode smaker

Salaten: 

-Kutt laks, avokado og mango i like store terninger

-Ta av skallet på bondebønnende (hvis du ikke har kjøpt ferdig skoldet, da)

-Legg nå speltkornene i bunnen av en skå

-Dander alle de andre ingrediensene pent over

-Hell 2-3 ss ponzusaus over salaten

-Nyt!

*Tips! 

Bondebønne: Hestebønne (latin: Vicia faba), også kjent under navnene åkerbønne, bondebønne, fababønne, favabønne, er en ettårig art i erteblomstfamilien. Blomsten er hvit og vanligvis fra 40 til cirka 90 cm høy. Planten inneholder rundt 32% proteiner, noe som gjør den godt egnet til dyrefôr. Utover 2000-tallet har det vært en økende interesse for dyrking av denne planten i Norge[1]. Fababønner brukes, sammen med kikerter, til å lage falafel, som er en populær form for hurtigmat i Midtøsten. De kan også brukes til å lage grøt og brød, mens stekte fababønner blir brukt som snacks. Kilde: Wikipedia

Bondebønner. Bilde

              Foto: Charles.no

Kaldslynget honning: Honning fungerer prebiotisk, det vil si at det stimulerer hjelpsomme bakterier i tynntarmen. Men da må den være kaldslynget. Den ser også ut til å dempe veksten av magesårbakterien Helicobacter pylori, slik at magesyrebesvær og magesår lindres. Sukker gjør det motsatte – stimulerer vekst av magesårbakterien og forverrer symptomene. Svekket mangfold i tarmen er assosiert med inflammasjon i kroppen og en rekke kroniske helseplager. Senere års forskning har klarlagt at vi bør berike vårt jordsmonn, les: berike vår tarmflora, for å ivareta god helse. Da velger jeg å bytte ut sukker som forstyrrer tarmfloraen, med litt kaldslynget honning som kan berike den. Kilde: Berit Nordstrand

Kaldslynget honning. Bilde

Foto: MyBeeLine

Og du! Følg meg gjerne på Snapchat @frkholms.

Kjøkkengården Fredrikstad. Bilde

Oppskrift

Kjøp ingrediensene

 • Out of stock
 • ,

  kr 59
 • , ,

  kr 399
 • ,

  kr 69
 • kr 145
 • kr 121
 • kr 139
 • kr 0
 • kr 0
 • Del oppskriften

  Share on facebook
  Facebook
  Share on twitter
  Twitter
  Share on linkedin
  LinkedIn

  Produkter fra oppskriften

  Natt til mandag tar vi noen dagers timeout!

  Det er mye som skjer hos oss om dagen – Nye produksjonslokaler, nye produktforpakninger og nye produkter. Vi trenger derfor noen dager for å få ting på plass.

  Nettbutikken holder midlertidig stengt natt til mandag 26. april og til og med ut fredag 30. april.

  Bestillinger lagt inn innen søndag 25. april har vanlig leveringstid. Det samme gjelder bestillinger lagt inn fra lørdag 1. mai.

  Lavkarbo kokeboken

  Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

  399,- + porto