Handlekurv

Nå kan du forhåndsbestille den nye lavkarbo kokeboken – Frøken Holm Nr. 1 Bestill her

Glutenfritt surdeigsbrød av urkorn

Ja, glutenfritt, surdeig og urkorn er vel kanskje tre ord jeg ikke trodde jeg skulle skrive i samme setning. Men nå er det altså en realitet. Jeg har funnet et glutenfritt korn, som stammer fra urtiden i Etiopia, og som var hovednæringskilden til menneskene der i årevis. Nemlig SORGHUM! Eller kanskje bedre kjent som DURRA her i Norge. Dette kornet inneholder en god del karbohydrater, som de fleste andre korn, men mye av karbohydratene her er resistent stivelse. Det vil si karbohydrater som ikke blir tatt opp i kroppen, og som derfor ikke gir høye blodsukkerstigninger. Jeg har nå etter utallige forsøk, klart å bake et helt nydelig surdeigsbrød med dette kornet kombinert med bokhvete (som ikke er et korn, men en urt). Oppskriften inneholder surdeigsstarter, som tar 7 dager å lage, så hvis du planlegger å bake dette brødet, må du først lage starteren, og den finner du oppskrift på HER.

Til ett brød trenger du:

Dag 1:

2,5 dl sorghum-mel

2,5 dl bokhvetemel

1,2 dl Fiberfin (eller potetmel, hvis du spiser det)

3 ss Fiberhusk

1 ss lønnesirup (kan droppes, men gjør hevingen lettere)

4,5 dl vann

0,5 dl olivenolje

Valgfritt: 2 dl frø (jeg brukte solsikke, sesam og gresskar)

Dag 2:

2,5 dl surdeigsstarter

1 ss fermenteringsvæske (f.eks laken fra et glass med rødbeter, sylteagurk eller annet i lake) Dette kan droppes, men hjelper også heveprosessen. Ps! Det vil ikke gi noe smak til brødet.

2 ts salt

Slik gjør du:

 • Bland alle ingrediensene som står under «Dag 1», dekk bollen og la denne deigen stå i minimum 12 timer i kjøleskapet.
 • Neste dag tar du deigen ut fra kjøleskapet og lar den bli romtemperert, ca.1-2 timer. Bland så inn ingrediensene som står under «Dag 2». Deigen er litt hard etter å ha stått kaldt, men den mykes fint opp igjen.
 • Finn frem en bolle som er rund i bunnen, legg nedi et ren kjøkkenhåndkle og legg deigen oppi. Dekk til og la deigen heve i 6-8 timer i romtemperatur.
 • Hvelv så brødet ut av bollen og over på et bakepapir. Nå kan du pynte brødet litt, hvis du vil. Jeg drysset en god del sorghum-mel over hele brødet og penslet to streker med olivenolje. På strekene festet jeg litt ristede sorghum-korn og litt valmuefrø, også skar jeg noen streker i den andre delen av brødet.
 • Nå skal brødet stekes. For sprøest mulig skorpe, bør du steke brødet i en gryte. Men du kan også bare steke det direkte på et stekebrett.
 • Sett stekeovnen på 230°c og sett en gryte med lokk inn i ovnen. Etter ca 15 minutter er gryta skikkelig varm. Da tar du den ut og legger brødet, med bakepapiret oppi gryta. Sett på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Stek først i 25 minutter med lokket på, også tar du av lokket, senker temperaturen til 200°c også steker du videre i 25 minutter til, uten lokket på.
 • Avkjøl brødet på rist.
glutenfritt.surdeigsbrød

Oppskrift

Kjøp ingrediensene

 • Out of stock
 • ,

  kr 59
 • , ,

  kr 399
 • ,

  kr 69
 • kr 145
 • kr 121
 • kr 139
 • kr 0
 • kr 0
 • Del oppskriften

  Share on facebook
  Facebook
  Share on twitter
  Twitter
  Share on linkedin
  LinkedIn

  Produkter fra oppskriften

  Lavkarbo kokeboken

  Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

  399,- + porto