Handlekurv

Nå kan du forhåndsbestille den nye lavkarbo kokeboken – Frøken Holm Nr. 1 Bestill her

Glutenfritt surdeigsbrød av urkorn

Ja, glutenfritt, surdeig og urkorn er vel kanskje tre ord jeg ikke trodde jeg skulle skrive i samme setning. Men nå er det altså en realitet. Jeg har funnet et glutenfritt korn, som stammer fra urtiden i Etiopia, og som var hovednæringskilden til menneskene der i årevis. Nemlig SORGHUM! Eller kanskje bedre kjent som DURRA her i Norge. Dette kornet inneholder en god del karbohydrater, som de fleste andre korn, men mye av karbohydratene her er resistent stivelse. Det vil si karbohydrater som ikke blir tatt opp i kroppen, og som derfor ikke gir høye blodsukkerstigninger. Jeg har nå etter utallige forsøk, klart å bake et helt nydelig surdeigsbrød med dette kornet kombinert med bokhvete (som ikke er et korn, men en urt). Oppskriften inneholder surdeigsstarter, som tar 7 dager å lage, så hvis du planlegger å bake dette brødet, må du først lage starteren, og den finner du oppskrift på HER.

Til ett brød trenger du:

Dag 1:

2,5 dl sorghum-mel

2,5 dl bokhvetemel

1,2 dl Fiberfin (eller potetmel, hvis du spiser det)

3 ss Fiberhusk

1 ss lønnesirup (kan droppes, men gjør hevingen lettere)

4,5 dl vann

0,5 dl olivenolje

Valgfritt: 2 dl frø (jeg brukte solsikke, sesam og gresskar)

Dag 2:

2,5 dl surdeigsstarter

1 ss fermenteringsvæske (f.eks laken fra et glass med rødbeter, sylteagurk eller annet i lake) Dette kan droppes, men hjelper også heveprosessen. Ps! Det vil ikke gi noe smak til brødet.

2 ts salt

Slik gjør du:

  • Bland alle ingrediensene som står under «Dag 1», dekk bollen og la denne deigen stå i minimum 12 timer i kjøleskapet.
  • Neste dag tar du deigen ut fra kjøleskapet og lar den bli romtemperert, ca.1-2 timer. Bland så inn ingrediensene som står under «Dag 2». Deigen er litt hard etter å ha stått kaldt, men den mykes fint opp igjen.
  • Finn frem en bolle som er rund i bunnen, legg nedi et ren kjøkkenhåndkle og legg deigen oppi. Dekk til og la deigen heve i 6-8 timer i romtemperatur.
  • Hvelv så brødet ut av bollen og over på et bakepapir. Nå kan du pynte brødet litt, hvis du vil. Jeg drysset en god del sorghum-mel over hele brødet og penslet to streker med olivenolje. På strekene festet jeg litt ristede sorghum-korn og litt valmuefrø, også skar jeg noen streker i den andre delen av brødet.
  • Nå skal brødet stekes. For sprøest mulig skorpe, bør du steke brødet i en gryte. Men du kan også bare steke det direkte på et stekebrett.
  • Sett stekeovnen på 230°c og sett en gryte med lokk inn i ovnen. Etter ca 15 minutter er gryta skikkelig varm. Da tar du den ut og legger brødet, med bakepapiret oppi gryta. Sett på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Stek først i 25 minutter med lokket på, også tar du av lokket, senker temperaturen til 200°c også steker du videre i 25 minutter til, uten lokket på.
  • Avkjøl brødet på rist.
glutenfritt.surdeigsbrød

Oppskrift

Kjøp ingrediensene

  • Out of stock
  • ,

    kr 59
  • , ,

    kr 399
  • ,

    kr 69
  • kr 145
  • kr 121
  • kr 139
  • kr 0
  • kr 0
  • Del oppskriften

    Share on facebook
    Facebook
    Share on twitter
    Twitter
    Share on linkedin
    LinkedIn

    Produkter fra oppskriften

    Natt til mandag tar vi noen dagers timeout!

    Det er mye som skjer hos oss om dagen – Nye produksjonslokaler, nye produktforpakninger og nye produkter. Vi trenger derfor noen dager for å få ting på plass.

    Nettbutikken holder midlertidig stengt natt til mandag 26. april og til og med ut fredag 30. april.

    Bestillinger lagt inn innen søndag 25. april har vanlig leveringstid. Det samme gjelder bestillinger lagt inn fra lørdag 1. mai.

    Lavkarbo kokeboken

    Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

    399,- + porto