Handlekurv

Nå kan du forhåndsbestille den nye lavkarbo kokeboken – Frøken Holm Nr. 1 Bestill her

Double Decker Brownies! Uten egg, melk og gluten

Noen ganger overgår jeg meg selv helt! Nei, det er ikke riktig, egentlig. For ganske ofte overgår jeg meg selv helt. Jeg sitter kanskje i sofaen og ser på tv, er ute og går tur eller kanskje jeg til og med har lagt meg for natta når det plutselig dukker opp noe i hodet mitt som jeg bare ikke kan la passere.
Da er det bare å brette opp armene, finne frem ingredienser og skru på ovnen. Dette skjedde for to dager siden.

Det har seg nemlig sånn at sønnen min på 13 år (endelig, etter mye plager og ingen svar hos allmennlege)har fått påvist kraftig intoleranse for både egg og melk (i tillegg til selleri, som vi nå dessverre har funnet ut at «finnes i alt»). I tillegg hadde han små utslag på skalldyr, gluten og hvete, men det skulle vi ikke konsentrere oss om i første omgang. Nå må tarmene hans bli helet fra problemene med egg og melk, også får vi se om ikke de andre intoleransene forsvinner av seg selv.

Jeg har selv kraftig intoleranse mot kumelk, så jeg er vant med å bake og koke uten det. Men jeg er så heldige at jeg tåler melk fra geit og sau, og da er det litt lettere. Jeg kan f.eks spise ekte fetaost eller Tine sin harde geitost, som jeg river når jeg skal lage pizza. Men sønnen min reagerte dessverre like kraftig på dette, som på kumelk. Så nå er det bare å brette opp armene og trylle frem enda flere 100% melkefrie godsaker.
Men hadde det bare vært så vel at det kun var melka…. Nei, vi må kutte alt av egg også. Og DA! Da blir bakingen verre. Jeg har jobbet mye de siste to årene med allergivennlig bakst. Jeg har ofte bestillinger på kaker som skal være glutenfrie og melkefrie, men det hører med til sjeldenhetene at det i tillegg må være eggefritt. Og når lavkarbo oppå der igjen er hele vår eksistens både i firmaet vi driver og privat, så står vi igjen med bakst uten melk, mel, egg og sukker! Og da tenker kanskje mange «Hva i all verden står igjen, da»? Ja, du kan så si….. Men det er håp! Og denne gangen ble første forsøk på det som egentlig skulle være en sjokoladekake, men som jeg heller vil kalle en brownies 100% perfekt!!

Det er kanskje noe her som husker den fantastiske browniesen vi solgte i Frøken Holms kafé 2012-2015? Denne er nesten lik! Til tross for at både egg og rømme som var i den opprinnelige nå er tatt bort.

DU MÅ PRØVE!!

Denne kaken er da vegansk, siden den er fri for både egg og melk, den er glutenfri og den er sukkerfri.
Hele kaken med glasur inneholder 34 gram karbohydrater, noe som blir 2,1 gram pr kakestykke, dersom du deler kaken i 16 biter. Uten glasur, bare som en ren brownies (noe jeg absolutt anbefaler, for den er skikkelig digg bare som den er!!) inneholder hele kaken (ved bruk av Frøken Holms melkefrie sjokoladeknapper) 20 gram karbohydrater, noe som gir 1,25 gram karbohydtarner pr. kakestykke.

Jeg har nettopp laget min andre kokebok. Den heter Frøken Holm Nr.1 og inneholder bare glutenfrie og lavkarbo oppskrifter. Den er ikke fri for melk og egg, emn inneholder masse tips om hvordan du enkelt kan bytte ut disse ingrediensene. Du kan lese om boka og se bilder ved å klikke på linken under her.

https://frokenholm.no/produkt/froken-holm-nr-1/

Oppskrift

Kjøp ingrediensene

  • ,

    kr 69
  • kr 121
  • kr 139
  • kr 92
  • , ,

    kr 139
  • Start med glasuren: 

    Slik gjør du: 

     

    • Ha sjokolade og kokosmelk i en liten kjele og smelt det på lav varme. Rør hele tiden, så det ikke setter seg fast i bunnen.
    • Når det er godt blandet setter du glasuren til avkjøling men du lager kaken. Rør i glasuren innimellom.

     

    Kakebunnen: 

    • 250 gram finmalte mandler (kjøp ferdig eller mal selv, du kan bruke malte mandler med skall)
    • 30 gram havrefiber (dette er ikke det samme som havremel og må ikke forveksles)
    • 50 gram tapiokastivelse (inneholder 22 gram karbohydrater pr. 100, som blir tatt opp av kroppen, og denne mengden gir kaken 7,7 gram) Jeg garanterer ikke samme resultat dersom dette utelates. Det meste av karbohydratene i tapioka er resistent stivelse, på samme måte som i jordskokker. Det er en stivelse som ikke tas opp av kroppen og derfor passerer systemet uten å øke blodsukkeret. Det kan byttes ut med potetmel eller maisenna, men gir ikke HELT det samme resultatet.
    • 60-75 gram kakaopulver (velg hvor mørk du vil ha den)
    • 75 gram finesse
    • 1/2 ts salt
    • 15 gram bakepulver
    • !!KAN TILSETTES!! 20 gram gelatinpulver kan tilsettes om du ikke må ha kaken vegansk. Det er ekstra godt hvis du skal spise kaken som en «naken brownies» uten glasur. Det gjør nemlig at kaken blir ekstra seig og «hard i kantene» når den er kald. Men den er helt perfekt uten også. 
    • 1,2 dl varmt vann
    • 90 gram smeltet kokosolje (smør hvis du tåler det)
    • 450 gram Sukrinsirup Gold (karamell eller maple, hvis du liker dem)
    • 2 ts vaniljeekstrakt (kan sløyfes, men setter en litt ekstra god smak)

     

    Slik gjør du: 

    • Sett stekeovnen på 170°c over- og undervarme.
    • Finn frem to stk runde former på ca.20cm eller én rundt form på ca.26cm. Du kan også bruke en liten langpanne. Min er en lav (2cm) langpanne på 34×23 fra Ikea.
    • Legg bakepapir i bunnen på formene. Kaken er VELDIG seig og vil sitte fast dersom du dropper dette.
    • Bland alt det tørre godt sammen i en bolle.
    • Tilsett det våte og bland godt.
    • Røren skal være ganske tykk, men fortsatt flyte greit ut.
    • Ha røren over i formene og stek i 35-40minutter dersom du deler den opp i 2 former på 20cm eller en liten langpanne, og i 45-50 min hvis du steker den i én form på 26cm.
    • Avkjøl kaken i forma.

          

    Montering:

    • Når kaken er helt avkjølt kan du smøre på glasuren. Den har blitt ganske stiv i kjøleskapet, så nå må den piskes opp litt. Jeg gjør dette i kjøkkenmaskinen med k-spaden. Ønsker du at glasuren skal være litt luftig, pisker du ganske lenge. Men vil du ha den mer ganache-aktig, så bare rører du nok til at den blir myk og smørbar.
    • Har du stekt kaken i to små former, legger du 1/3 av glasuren på den ene kakebunnen, legg så den andre kakebunnen oppå og smør resten av glasuren oppå og rundt hele kaken.
    • Har du stekt kaken i en liten langpanne smører du all glasuren på toppen.
    • Har du stekt kaken i én rund form på 23cm velger du selv om du ønsker å dele bunnen i to og ha glasur både inni og utenpå, eller om du bare legger alt på toppen. Kaken er såpass seig at det er vanskelig å dele den i to deler uten å ødelegge den, derfor anbefaler jeg virkelig å steke den i to små, runde former hvis du ønsker å ha et lag glasur inni.

     

     

    Del oppskriften

    Share on facebook
    Facebook
    Share on twitter
    Twitter
    Share on linkedin
    LinkedIn

    Produkter fra oppskriften

    Lavkarbo kokeboken

    Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

    399,- + porto