Handlekurv

Lavkarbo | Saftige boller – gjærbakst

Jeg har gjort mange forsøk på den perfekte lavkarbo gjærdeig. Jeg har en oppskrift i boka mi som er uten nøtter/mandler og kun laget med havrefiber. Den blir superbra og minner om bensinstasjonboller. MEN! Den ser det ut til at mange har litt problemer med å få til. Jeg får tilbakemeldinger på at bollene hever fint i ovnen, men blir flate igjen når de kommer ut. Noen sier at de blir helt grå, både utenpå og inni og noen rapporterer at de blir rå i midten uansett hvor lenge de steker. Men for andre igjen går det helt fint og bollene blir perfekte. Så la oss si at disse havrefiberbollene er litt som makroner? At halvaparten går i søpla? Det er jo ille å si, men det virker dessverre litt sånn… Kanskje havrefiber er litt vanskelig, rett og rett…. Men derfor har dere en bolleoppskrift her som er HELT super! Den inneholder litt havrefiber, men hovedandelen av «mel» her er finmalte mandler. Denne oppskriften slår aldri feil 🙂 Jeg håper du har lyst til å prøve 🙂 

Lavkarbo. bilde
Mine tips til deg før du setter i gang:
-Finn frem alle råvarene og utstyret du trenger, før du begynner.
-Bruk vekt! Her er det stor forskjell på resultatet om du bruker 100 eller 110 gram. Det er derfor jeg nå har målt alt i gram og ikke gitt dere en oppskrift med desiliter eller skjeer.
-Gi deigen den tiden den trenger til å heve. Ikke ha dårlig tid når du jobber med gjær.
-Ikke gi opp dersom du ikke fikk det til på første forsøk. Og IKKE kast det du lager uansett om resultatet ble «rart». Det kan smake veldig godt uansett.
-Ikke stek for lenge. Det er stor forskjell på ovner. I min ovn er kanskje 180°c det samme som 190°c i din ovn. Hvis bollene begynner å bli mørke mot slutten, legger du et bakepapir over de siste minuttene. Jeg pleier å kjenne etter om de er ferdige. Dette krever litt håndlag. Men jo oftere du gjør det, jo flinkere blir du på det. Kjenn etter om bollene har blitt litt faste. De skal fortsatt være myke på en måte, men ikke slik at det kjennes ut som de er flytende i midten om du skjønner? Du tar det etter hvert.

 Lavkarbo gjærbakst. bilde

Lavkarbo gjærbakst. bilde

Ofte liker jeg å helle deigen på benken og bruke en «deigskrape» til å kna inn mer mel. Da har jeg mer kontroll enn når deigen er oppi maskinen. Slik skal deigen se ut:

Lavkarbo bolledeig. bilde      Lavkarbo bolledeig. bilde

Kjøkkengaarden fredrikstad. bilde

Oppskrift

[relaterte_produkter]

Dette trenger du til 10 lavkarboboller:

5 egg

200 gr naturell kremost

80 gr mozarellaost (den bløte klumpen, ikke fast ost)

50 gr meierismør

2 dl kremfløte eller helmelk

1 dl Finesse

2 ts bakepulver

40 g pofiber eller havrefiber

250 grFinmalte mandler

1 pk tørrgjær

15 gr fiberhusk

1/2 ts salt

1 ts kardemomme

5 gr xhantangum (det kan hende dette ikke hadde noen effekt, siden det var så lite. Men jeg hadde det i, og tør ikke å garantere for resultatet uten dette)

***************

+ 1 egg til pensling

 

Slik gjør du:

  • Bland sammen finesse og gjær og rør det inn i fløten. Varm opp til max 42’c. La dette stå i ca 10-15 minutter for å aktivere gjæren.
  • Ha kremost, mozzarella, egg og smør i en blender og kjør til en klumpfri masse.
  • Varm denne blandingen opp til ca 38-40 grader.
  • Bland alt det tørre sammen i en egen bolle.
  • Tilsett alt det våte og bland godt.
  • Deigen skal være ganske fast. Er den for bløt, kan du tilsette litt mer finmalte mandler.
  • Del deigen I 10-11 like store deler på ca 100-115 gram..
  • Ha litt vann på hendene og rull boller. (det er nesten umulig uten vann på hendene).
  • Legg bollene på et stekebrett med bakepapir.
  • La bollene heve i ca 40-45 minutter.
  • Pensle bollene med egg.
  • Stek midt i ovnen på 180°c i ca 15 minutter.
  • Avkjøl bollene på rist.
  • De kan fint fryses ned, men holder seg godt i kjøleskap i ca 4-5 dager.

Del oppskriften

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
[relaterte_produkter]

Lavkarbo kokeboken

Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

399,- + porto