Handlekurv

Nå kan du forhåndsbestille den nye lavkarbo kokeboken – Frøken Holm Nr. 1 Bestill her

Lavkarbo | Saftige boller – gjærbakst

Jeg har gjort mange forsøk på den perfekte lavkarbo gjærdeig. Nå har jeg gjort forsøk nr.7 og 8! Jeg trodde jeg hadde gitt meg for denne helga, men våknet i dag med nærmest et kall på innsiden om å prøve bare éeeeeeen oppskrift til på lavkarboboller. Så her har dere det! Forsøk nummer 8, og det mest perfekte resultatet hittil. Jeg har ikke gitt meg enda og kommer til å prøve mange flere variasjoner fremover. Men dette er en nydelig versjon av boller og absolutt verdt å prøve. 

Lavkarbo. bilde
Mine tips til deg før du setter i gang:
-Finn frem alle råvarene og utstyret du trenger, før du begynner.
-Bruk vekt! Her er det stor forskjell på resultatet om du bruker 100 eller 110 gram. Det er derfor jeg nå har målt alt i gram og ikke gitt dere en oppskrift med desiliter eller skjeer.
-Gi deigen den tiden den trenger til å heve. Ikke ha dårlig tid når du jobber med gjær.
-Ikke gi opp dersom du ikke fikk det til på første forsøk. Og IKKE kast det du lager uansett om resultatet ble «rart». Det kan smake veldig godt uansett.
-Ikke stek for lenge. Det er stor forskjell på ovner. I min ovn er kanskje 180°c det samme som 190°c i din ovn. Hvis bollene begynner å bli mørke mot slutten, legger du et bakepapir over de siste minuttene. Jeg pleier å kjenne etter om de er ferdige. Dette krever litt håndlag. Men jo oftere du gjør det, jo flinkere blir du på det. Kjenn etter om bollene har blitt litt faste. De skal fortsatt være myke på en måte, men ikke slik at det kjennes ut som de er flytende i midten om du skjønner? Du tar det etter hvert.

 Lavkarbo gjærbakst. bilde

Dette trenger du til 10 lavkarboboller:

5 egg

100 gr naturell kremost

80 gr mozarellaost 

50 gr meierismør

2 dl kremfløte eller helmelk

100 gr cottage cheese

1 dl Finesse

2 ts bakepulver
 
40 g havrefiber

250 grFinmalte mandler

1 pk tørrgjær

15 gr fiberhusk

1/2 ts salt
1 ts kardemomme 

5 gr xhantangum (det kan hende dette ikke hadde noen effekt, siden det var så lite. Men jeg hadde det i, og tør ikke å garantere for resultatet uten dette)

***************

+ 1 egg til pensling

 

Lavkarbo gjærbakst. bilde
Slik gjør du: – Bland sammen finesse og gjær og rør det inn i fløten. Varm opp til max 42’c. La dette stå i ca 10-15 minutter for å aktivere gjæren.
-Ha cottage cheese, kremost, mozzarella, egg og smør i en blender og kjør til en klumpfri masse. Varm også denne blandingen opp til ca 38-40’c. Ikke varm for mye, da eggene kan klumpe seg. -Bland alt det tørre Sammen i en bakebolle, tilsett alt det våte og bland til deigen samler seg.  Den skal være ganske fast. Er den bløt, må du tilsette litt mer mandelmel.

Ofte liker jeg å helle deigen på benken og bruke en «deigskrape» til å kna inn mer mel. Da har jeg mer kontroll enn når deigen er oppi maskinen. Slik skal deigen se ut:

Lavkarbo bolledeig. bilde      Lavkarbo bolledeig. bilde

-Kna deigen sammen og del i 10-11 emner på 100-115 gram

-Ha vann på hendene og rull boller. Det er nesten umulig uten våte hender!

-Legg bollene på et stekebrett med bakepapir.

-Nå skal bollene heve i 45-50 minutter. På et litt varmt sted.

-Pensle bollene med et sammenvispet egg.

-Stek bollene midt i ovnen, på 180°c i 13-14 minutter.

-Avkjøl bollene på rist. De er gode varme, men jeg opplever at de faktisk er saftigere og holder mer sammen når de har fått avkjølt seg litt.

Kjøkkengaarden fredrikstad. bilde

 

Oppskrift

Kjøp ingrediensene

 • kr 0
 • ,

  kr 69
 • kr 79
 • kr 72
 • Utsolgt
 • ,

  kr 59
 • , ,

  kr 399
 • Del oppskriften

  Share on facebook
  Facebook
  Share on twitter
  Twitter
  Share on linkedin
  LinkedIn

  Produkter fra oppskriften

  Lavkarbo kokeboken

  Ny bok - Frøken Holm Nr. 1

  399,- + porto