Noen ganger overgår jeg meg selv helt! Nei, det er ikke riktig, egentlig. For ganske ofte overgår jeg meg selv helt. Jeg sitter kanskje i sofaen og ser på tv, er ute og går tur eller kanskje jeg til og med har lagt meg for natta når det plutselig dukker opp noe i hodet mitt som jeg bare ikke kan la passere.
Da er det bare å brette opp armene, finne frem ingredienser og skru på ovnen. Dette skjedde for to dager siden.
Det har seg nemlig sånn at sønnen min på 13 år (endelig, etter mye plager og ingen svar hos allmennlege)har fått påvist kraftig intoleranse for både egg og melk (i tillegg til selleri, som vi nå dessverre har funnet ut at “finnes i alt”). I tillegg hadde han små utslag på skalldyr, gluten og hvete, men det skulle vi ikke konsentrere oss om i første omgang. Nå må tarmene hans bli helet fra problemene med egg og melk, også får vi se om ikke de andre intoleransene forsvinner av seg selv.
Jeg har selv kraftig intoleranse mot kumelk, så jeg er vant med å bake og koke uten det. Men jeg er så heldige at jeg tåler melk fra geit og sau, og da er det litt lettere. Jeg kan f.eks spise ekte fetaost eller Tine sin harde geitost, som jeg river når jeg skal lage pizza. Men sønnen min reagerte dessverre like kraftig på dette, som på kumelk. Så nå er det bare å brette opp armene og trylle frem enda flere 100% melkefrie godsaker.
Men hadde det bare vært så vel at det kun var melka…. Nei, vi må kutte alt av egg også. Og DA! Da blir bakingen verre. Jeg har jobbet mye de siste to årene med allergivennlig bakst. Jeg har ofte bestillinger på kaker som skal være glutenfrie og melkefrie, men det hører med til sjeldenhetene at det i tillegg må være eggefritt. Og når lavkarbo oppå der igjen er hele vår eksistens både i firmaet vi driver og privat, så står vi igjen med bakst uten melk, mel, egg og sukker! Og da tenker kanskje mange “Hva i all verden står igjen, da”? Ja, du kan så si….. Men det er håp! Og denne gangen ble første forsøk på det som egentlig skulle være en sjokoladekake, men som jeg heller vil kalle en brownies 100% perfekt!!
Det er kanskje noe her som husker den fantastiske browniesen vi solgte i Frøken Holms kafé 2012-2015? Denne er nesten lik! Til tross for at både egg og rømme som var i den opprinnelige nå er tatt bort.
DU MÅ PRØVE!!
Denne kaken er da vegansk, siden den er fri for både egg og melk, den er glutenfri og den er sukkerfri.
Hele kaken med glasur inneholder 34 gram karbohydrater, noe som blir 2,1 gram pr kakestykke, dersom du deler kaken i 16 biter. Uten glasur, bare som en ren brownies (noe jeg absolutt anbefaler, for den er skikkelig digg bare som den er!!) inneholder hele kaken (ved bruk av Frøken Holms melkefrie sjokoladeknapper) 20 gram karbohydrater, noe som gir 1,25 gram karbohydtarner pr. kakestykke.
Jeg har nettopp laget min andre kokebok. Den heter Frøken Holm Nr.1 og inneholder bare glutenfrie og lavkarbo oppskrifter. Den er ikke fri for melk og egg, emn inneholder masse tips om hvordan du enkelt kan bytte ut disse ingrediensene. Du kan lese om boka og se bilder ved å klikke på linken under her.